אופציות ומניות עובדים
ESOP, ESPP, RSU
מה היתרון באופציות ו-RSU?
אחד היתרונות הבולטים לעבודה בענף ההייטק, מעבר לכרטיסי תן ביס או הייטק זון, הוא שחלק מחבילת השכר שלכם תכלול אופציות או מניות (לרוב RSU) של החברה שאתם עובדים בה. ישנו יתרון אדיר למנגנון הזה גם מבחינת המעביד וגם מבחינת העובד.
מבחינת החברה, מדובר כמובן ביכולת שלה לקשור את התגמול שלך לביצועים עתידיים וצמיחה של הארגון, מה שעשוי להיות משמעותי מאד כשהמעסיק הוא חברת סטארט אפ. כמו כן, ובעיקר בסטארט אפים צעירים, זה מאפשר לחברה לגייס הון אנושי משובח ואולי הדרך היחידה עבורם להתחרות בחברות ענק שמציעות תנאי שכר קבוע טובים יותר.
עבוד העובד, מדובר כמובן באפשרות לקבל יום אחד תגמול נאה למדי במקרה של אירוע אקזיט או הנפקה של החברה בבורסה. מעבר לכך, התגמול באופציות ובמניות, בהשוואה לשכר קבוע, מאפשר לכם לחסוך לא מעט כסף בתשלומי מס הכנסה וביטוח לאומי.
כשהאופציות (לרבות יחידות מניה חסומות, כמו RSU) מוענקות לך על פי כללים מסוימים מכוח תכנית אופציות ומסווגת כ"אופציות 102", שיעור המס שיחול על המימוש שלהן יהיה בסך 25% בלבד (רווח הון), וללא תשלום נוסף עבור ביטוח לאומי.
לשם השוואה, משכורת ורכיבי שכר אחרים כפופים למס שולי על פי המדרגה הרלבנטית (עד למדרגת מס של 50% - כולל מס יסף), וכמובן ביטוח לאומי וביטוח ודמי בריאות.
מה ההבדל בין תכניות ESPP, ESOP, RSU?
בענף ההייטק נהוג להעניק לעובדים שלושה סוגי הטבות מסוג תגמול הוני: אופציות במניות (ESOP), מניות חסומות או יחידות מניה חסומות (RSU), וכן מניות במסגרת תכנית ESPP. התכניות נבדלות במנגנונים שלהן, ולעיתים אף בהטבות המס שהן מאפשרות לכם.
תכנית Employee Stock Ownership Plan - ESOP
זוהי תכנית התגמול הנפוצה ביותר בישראל. במסגרת תכנית ESOP, העובד מקבלת את הזכות (אופציה) לרכוש בעתיד כמות מסוימת של מניות החברה במחיר שנקבע מראש, בכפוף לתנאים מסוימים כמו הבשלת האופציה (דבר שמתרחש לאורך תקופת עבודתו בחברה). מדובר בתכנית שמקובלת יותר בקרב חברות סטארט-אפ
תכנית Employee Stock Purchase Plan - ESPP
במסגרת תכנית תגמול מסוג ESPP, העובד בחברה מפריש מדי חודש סכום כסף מסוים מתוך המשכורת שלו לטובת החיסכון בתכנית. בסוף תקופה שהוגדרה מראש, נרכשות עבורו מניות החברה בהנחה מסוימת. התכניות הללו מקובלות (בדומה לתכניות RSU) בחברות ציבוריות שהמניות שלהן נסחרות בבורסה.
תכנית RSU
אלו תכניות שבמסגרתן מוענקות לעובדים יחידות מניה חסומות (Restricted Stock Units), או מניות חסומות (Restricted Share Awards). העובד מקבל את הזכות לקבל מניה של החברה בעתיד, ללא תוספת תשלום מצדו או בתשלום מופחת. המניות הללו יהיו כפופות למועדי הבשלה, וכן לתקופות חסימה. מהבחינה הזו הן דומות מאד לתגמול באמצעות אופציות ומכפיפות אתכם כללים דומים גם מצד החבה וגם מצד מס הכנסה.
עו"ד טינה קפלן בעלת ניסיון של למעלה מ-10 שנים במיסוי אופציות לעובדים, בהיבט הישראלי והבינלאומי, בפרט במסגרת הליכי רילוקיישן. לעו"ד קפלן ניסיון רב בליווי מעסיקים במסגרת הכנת תכניות תגמול לאישור רשות המסים, קבלת החלטות מיסוי מקדמיות (רולינגים) ועוד.
אופציות, RSU ברילוקיישן
בעת המעבר לחו"ל, בין אם מדובר במעבר במסגרת רילוקיישן ובין אם בהגירה, ישנה אפשרות לתשלום כפל מס בקשר לאופציות או ליחידות מניה חסומות (RSU) שהוענקו לעובד בישראל.
הסיבה לכך היא שרשות המסים מבקשת היום למסות את כל הרווח שמתקבל במזומן ממימוש האופציות או יחידות המניה, כשאלו נמכרות בחו"ל, וגם כשהמוכר כבר הפך לתושב חוץ. מדובר בהחלה של סעיף 100א בפקודת מס הכנסה, המכונה "מס יציאה". הקושי העיקרי הוא שרוב האמנות למניעת כפל מס אינן מתייחסות לסיטואציה הזו (כמו למשל במקרה של אמנת מס בין ישראל לארה"ב).
במקרה שבו המניות או האופציות מוחזקות בידי נאמן בישראל, בראש ובראשונה ישולם מס בישראל (מה שמכונה "ניכוי מס במקור" שילקח על ידי הנאמן לפני שהוא "ישחרר" את המניות אל חשבונכם). במקביל, תהיו צריכים לדווח על ההכנסה הזו בחו"ל, וככל הנראה אף לשלם מס - משום שמדובר בהכנסה שהופקה במועד שבו הפכתם לתושבי חוץ.
בפועל, מדובר בסיטואציה קלאסית של כפל מס, כאשר אמנות המס לא מתמודדות איתה במרבית המקרים. על מנת להקטין את הנזק, או את כפל המס, יש לפעול על מנת לקבל החזר מס על חלק מהסכום ששולם, או לפחות חלקו. לשם כך, צריך יהיה להגיש דו"ח מס ובקשה להחזר בישראל. במקביל, צריך יהיה לנסות לבחון אפשרות לקבל חלק מהמס בחזרה גם ממדינת התושבות החדשה.
חשוב לקחת בחשבון שעמדת רשות המסים בשנים האחרונות הולכת ומחמירה בכל הנוגע למיסוי אופציות של ישראלים שמנתקים תושבות. דוגמה לכך היא החלטת מיסוי 6539/17 בענין ניכוי מס במקור בישראל לעובדים שיוצאים לרילוקיישן בארצות הברית ובידיהם אופציות ויחידות מניה חסומות (RSU). בהחלטת המיסוי נקבע כי גם האופציות מומשו, נמכרו ומוסו במלואן בחו"ל - הן ימוסו בנוסף לכך גם בישראל. כאשר אך ורק לגבי אופציות שהבשילו בישראל, ניתן יהיה לדרוש זיכוי מהמס הזר ששולם בחו"ל.
אופציות, RSU אצל תושב חוזר
בעיה דומה תתעורר במקרה של תושב חוץ שחוזר לישראל, ושקיבל אופציות או מניות חסומות בזמן שעבד עבור מעסיק זר מחוץ לישראל, ורוצה לממש אותן לאחר חזרתו לישראל.
לפי עמדת רשות המסים בישראל בשנים האחרונות, תושב חוזר שיש לו הכנסה ממימוש או מכירת אופציות או RSU בישראל, ימוסה על הכנסותיו בישראל ועל בסיס מזומן - כלומר כשההכנסה מתקבלת בידיו בפועל. שימו לב: גם אם אופציות או RSU הוענקו לפני החזרה לישראל, וגם אם הבשילו מחוץ לישראל, הן ימוסו בישראל.
לגישת רשות המסים, לגבי אופציות או RSU שהבשילו מחוץ לישראל בלבד, יכירו בזיכוי כנגד מס זר ששולם לגבי אותן אופציות בחו"ל. לעומת זאת, לגבי אופציות או RSU שהבשילו בישראל, לא ינתן כל זיכוי כנגד מס ששולם מחוץ לישראל.
מדובר בעמדה מחמירה שסותרת מעמדה קודמת של מס הכנסה, לפיה אופציות או RSU שהתקבלו בחו"ל והבשילו בחו"ל היו פטורות לחלוטין ממסים בישראל.
עמדת רשות המסים הובעה בין היתר במסגרת החלטת מיסוי (שלא בהסכם) 0989/18 - מיסוי הכנסה מאופציות בידי יחיד אגב שינוי תושבות (ניתן לצפות בהחלטה המלאה כאן).
מעבר לכך, עשויות להתעורר בעיות ייחודיות כשמדובר ספציפית ב-RSU:
-
בישראל יחידות RSU כפופות במקרים רבים כמו אופציות עובדים במסלול 102, למיסוי מטיב - רווח הון בשיעור 25% בלבד. לעומת זאת, במדינת היעד המס שיחול יהיה בד"כ מס שולי רגיל וכן תשלומים לביטוח הסוציאלי.
-
יחידות RSU בישראל ימוסו במועד המימוש, שהוא בדרך כלל מועד מכירת המניה בפועל. במדינת היעד אירוע המס יכול להתרחש כבר במועד הבשלת המניה החסומה - וזה המצב בין היתר בארה"ב.
תכנוני מס עם אופציות
חשוב מאד לתכנן את המעבר מבעוד מועד. לעיתים ישנן פעולות שניתן לנקוט בהן מטעם החברה, עוד בטרם המעבר. למשל, לעיתים ניתן לבטל את האופציות (ולהעניק מחדש בחברה המעבידה בחו"ל), לשקול ליישם תניית אקסלרציה לפני המעבר, או לפנות לרשות המסים בבקשה לפרה-רולינג בענין ניכוי מס במקור.
במקרים אחרים, תצטרכו אתם לנקוט בפעולות מסוימות. בין האמצעים שניתן לבחון על מנת למנוע את כפל המס:
-
מימוש האופציות ומכירתן בטרם ניתוק התושבות מישראל
-
דחיית מימוש האופציות ומכירתן עד לאחר החזרה לישראל
-
דחיית מועד ניתוק התושבות ושימוש בהוראות אמנת המס
-
לשקול לשלם מס יציאה לפי סעיף 100א כבר במועד העזיבה
-
ניהול משא ומתן עם המעביד לשם קבלתו של תגמול אלטרנטיבי (במזומן) חלף האופציות